Om oss

Nytt för i år! – Ge tillbaka lokalt

Under flera år har Specsavers arbetat med projektet Ge Syn, där tusentals glasögon har skänkts av er i Sverige för att användas på nytt av behövande i Tanzania. Eftersom vi även vill visa vårt engagemang i samhället kring våra butiker startar vi ett nytt och spännande välgörenhetsprojekt under 2016. Vi samlar inte bara in begagnade glasögonbågar för att fortsätta att ge bättre syn till människor i Tanzania, utan dessutom sponsrar varje Specsaversbutik en lokal välgörenhetsorganisation eller ett projekt där du bor!

Varför behöver lokala välgörenhetsorganisationer och projekt vårt stöd? Jo, de drivs ofta av entusiastiska volontärer och har inget kommersiellt mål. De förlitar sig på frivilliga krafter och medel, men det har blivit allt svårare för många av dessa organisationer att klara sig ekonomiskt. Och det är ju just de här projekten som verkligen kan göra skillnad i det lokala samhället. 

Därför har Specsavers startat projektet Ge Syn & Ge Tillbaka: för varje begagnat par glasögon som skänks till Tanzania skänker butiken en summa till en lokal välgörenhetsorganisation. Varje år går pengarna till en ny lokal organisation.

Se vilka lokala projekt Specsavers stöttar: 
Kvinnojouren i Borlänge, Härnösand, Karlstad, Malmö, Norrköping, Sandviken, Skellefteå, Sollentuna och Växjö
Retoy i Malmö
Rotary – Ridhäst för funktionsnedsatta
Majblomman i Falkenberg
Birgittagården i Falun
Solrosen i Frölunda
Gävle Flickhockey
Föräldraföreningen för synskadade barn och ungdomar – GoalBall
Röda Korset i Halmstad
Skälby 4H
Stadsmissionen i Stockholm och Västerås
Stödkassen Blekinge
Malvan i Landskrona
HospiceGabriel i Lidköping
Boccia Paralympics i Mjölby
Kill Cancer i Mora
Lions i Motala och Vetlanda
Junis i Nyköping - Simskola för ensamkommande flyktingar
Sjöräddningssällskapet i Nynäshamn, Uddevalla
Lilla Hjärtat i Piteå
Lekterapin på Sundsvalls sjukhus 
Slink in Sundsvall
Synskadades Riksförbund i Tornby och Linköping
Täby FK
Ekeby Sockenförening
Friends

 

Om resan till Tanzania

Det finns miljontals avlagda glasögon i Sverige. De sparas i skrivbordslådor och byråer till ingen nytta. Nu kan du lämna in dina gamla glasögon till GeSyn och hjälpa barn och vuxna runt staden Dar es Salaam i östra Tanzania. Tanzania är ett av världens fattigaste länder. Det bor 43 miljoner människor i landet och 40 procent av befolkningen lever på mindre än en dollar per dag. 35 procent av befolkningen är undernärda. I Dar es Salaam bor cirka fem miljoner människor men det finns endast runt 20 optiker i staden.

Behovet av synhjälpmedel är stort. Ett par glasögon kan vara skillnaden mellan fattigdom och att kunna se, utbilda sig, arbeta och försörja sig själv och sin familj. GeSyn är ett engagemang inom Specsavers Sverige. Specsavers är världen största privatägda optikkedja och ett av företagets kärnvärden bygger på att hjälpa utsatta människor och ge tillbaka till samhället. GeSyn grundades 2013 och hittills har flera tusen tanzanier fått hjälp att se och skapa sig ett bättre liv. Glasögonen samlas in i Specsavers butiker.

Specsavers personal i butik och på supportkontoret rengör och mäter upp styrkorna på glasögonen samt sorterar dem. Våra optiker och optikerassistenter tar med sig glasögonen när de reser till Tanzania och sätter upp så kallade eye camps. På eye campen görs syntester på behövande och de får glasögon i rätt styrka. Alla givare har möjlighet att ange sitt namn och sin e-mailadress eller sitt mobilnummer så skickar vi namn och en bild på den person i Tanzania som får möjlighet att se bättre tack vare gåvan.

Detta är helt unikt inom detaljhandeln och ett tydligt kvitto på att hjälpen kommer fram. De glasögon som vi inte finner en match till lämnas kvar i Tanzania för att delas ut vid ett senare tillfälle. Specsavers tar emot glasögon som inte längre används året runt i alla butiker till förmån för behövande. Det är dock endast under höstens insamlingskampanj som givarna har möjlighet att tagga sina uppgifter till glasögonen.

Om Tanzania

Tanzania ligger i Östafrika, precis vid ekvatorn. Landet är 945 203 kvadratkilometer stort vilket är drygt dubbelt så stort som Sverige. Landet har 43 miljoner invånare vilket är nästan fem gånger så mycket som Sverige. Tanzanias största stad är Dar es Salaam. Där bor cirka 5 miljoner människor. I Dar es Salaam finns det omkring 20 optikbutiker. I Sverige finns det mer än 40 gånger så många optikbutiker. Tanzania är känt för att ha Afrikas högsta berg – Kilimanjaro, 5 895 meter, och några av världens finaste naturområden - Serengeti-nationalpark vid Victoriasjön och Ngorongoro-kratern som också är en nationalpark.

Snabbfakta om Tanzania

Huvudstad: Dodoma
Största stad: Dar es-Salaam
Statsskick: Republik
President: Jakaya Mrisho Kikwete
Regeringschef: Mizengo Pinda
Area: 945.203 km2 (30:e)
Valuta: Tanzaniansk shilling