Lotta Gray skapar engagemang via sociala medier

Lotta Gray säger själv att hon har en fot på röda mattan och den andra djupt förankrad i verkligheten. Hon är vimmelreporter för skvallertidningen Hänt i Veckan men med ett stort personligt engagemang för humanitärt arbete och för den lilla människan.

Lotta Gray vann Specsavers tävling Årets Glasögonbärare 2013 där ett av priserna var att följa med som ambassadör på Specsavers första hjälpresa till Dar es Salaam under 2014. Samarbetet blev så lyckat att båda parter ville fortsätta och Lotta var med i Tanzania även i februari 2015. Genom sina texter och bilder på sin blogg och i sociala medier berättar hon om Specsavers arbete på plats på eye campen och beskriver sina känslor och intryck med ett så målande språk att ingen kan undgå att förstå hennes djupa engagemang för arbetet.

Jag gillar att Specsavers tar ställning för en bättre värld och deras GeSyn-arbete är klockrent, handfast och enkelt att förstå. Aldrig förr har konsumenter varit så pålästa via olika digitala plattformar om vad som händer i världen och allt fler vill hjälpa till men många är vilse i välgörenhetsdjungeln. De vill veta vart deras gåvor går och att de når hela vägen fram. Genom att skänka sina gamla glasögon till GeSyn får man en bild och namn på mottagaren när vi funnit en match. Tydligare kvitto på att gåvan har nått fram går ju inte att få, berättar Lotta Gray.

Hon får mycket frågor om GeSyn, om hur man skänker glasögon och hur projektet går till från sina läsare. Att jag är på plats och med i den 40-gradiga hettan och delar ut glasögon till behövande är viktigt för att läsarna ska känna att det är på riktigt. Att jag är delaktig på riktigt. Bilderna på barnen och på människor som köar i värmen i många timmar och som sträcker ut sina armar för att få en turlapp för att få komma in till optikern och sedan få ett par glasögon med deras styrka talar sitt tydliga språk. Behovet är stort och människorna i Tanzania behöver vår hjälp, säger Lotta Gray. Tusentals barn och vuxna har fått bättre förutsättningar att se, utbilda sig och ta ett arbete för att försörja sig själva och sina familjer. Tillsammans gör vi skillnad och alla kan bidra på något vis, avslutar Lotta Gray.